2016. december 7., szerda

Mézes Krémes

Ez egy tipikus sütemény, ami a karácsonyhoz nagyon illik. Természetesen tökre mindegy, hogy mikor kap az ember kedvet, hogy meg szeretne enni egy egész tepsivel. Mi majdnem minden héten sütünk, mert annyira finom és izletes, hogy ha az ember megeszik egy falatkát, rögtök enné is a másikat. Tehát itt a recept és az elkészités.

Hozzávalók:    
   
Tésztához:

  • 50 dkg sima liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evő kanál margarin ( ez akármilyen lehet, pl: Hera, Palmarin )
  • 1 egész tojás
  • 3 evő kanál méz
  • 3 evő kanál tej 
  • 1 teás kanál szódabikarbóna

Krémhez:

  • fél liter tej
  • 6 evőkanál daraliszt ( bár én annyit szoktam bele tenni, mig jó sűrű nem lesz )
  • 20 dkg margarin ( szintén mindegy milyen )
  • 20 dkg porcukor


Elkészités:

Tészta: A lisztet szétkeverjük a szódabikarbónával, porcukorral. Kicsit rövidebben: a száraz anyagokat egybekeverjük, majd hozzá adhatjuk a tejet, mézet, margarint és a tojást. Kézzel szépen simára dolgozzuk. Ezt a tésztát három kis cipóra kell felosztani. Én lemérni is le szoktam, hogy egyforma nagyságúak legyenek a lapok. Egyenként kinyújtjuk pont akkorára, mint a tepsi, majd világos barnára sütjük. Ne ijedjünk meg attól, ha kicsit felpúposodik, ez természetes, és majd le fog ereszkedni. Ha megsült valahova kiteritjük és hagyjuk kihűlni a lapokat, addig viszont meg lehet csinálni a krémet.

Krém: A tejet felforraljuk és hozzá adjuk a lisztet. Folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Addig a margarint és a porcukrot, mixerrel egybekevertetjük, és mikor kihűlt a tejes pépecske azt is hozzá mixeljük. Mi szoktunk hozzá adni kakaóport is, hogy barna krémet kapjunk, de ez nem szükséges, hisz ez izlés függő.

Ez után a lapot és a krémet rétegezve egymásra pakoljuk. Lap, krém, lap, krém, lap. Ez utén pedig nagyobb zacskóba téve rakjuk el egy napra mig megpuhul a lap és összeérnek teljesen az izek. Lehet, hogy másnapra nem puhul meg, de ez csak idő kérdése.

A krém különben alap krém, szóval, ha több receptnél is feltűnik, hogy ez a fajta krém szerepel, akkor az direkt van úgy :) 
Nos, nagyon jó és sikeres sütést kivánok mindenkinek, aki az én receptemet akarja elkésziteni. Garantálom, hogy megmozgatja az izlelőbimbótokat. Ha esetleg valaki elkészitené, az nyugodtan ossza meg velünk és a chat-ben küldje el nekünk, hogy hogyan sikerült. Egyéb kérdésnél nyugodtan szóljatok hozzá a bejegyzésünkhöz. U.I.: a hosszú i betűknél ne haragudjatok, szlovák a billentyűzetem és nem ir valamiért hosszú i betűt. :)


Ime egy kép a sütinkről: 


Bogi :)




                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése