2016. december 12., hétfő

2.-os Záróvizsgám

Amint láthatjátok a cimben is, hogy ez az étel, amit most leelemezek nektek, az a másodikos szakács záróvizsgám volt. Szép kis egyest kaptam rá, a mesternőknek/Uraknak nagyon izlett. Összhangban volt minden, és hűt. A többit meglátjátok. A főételnek viszonylag hosszú nevet adunk, mert valójában nincs neve, de ez a legmegfelelőbb leirás rá. Kezdjük is.


Sült hús zöldség ágyon, fokhagymás mártással és amerikai burgonya körettel


Húshoz a hozzávalók:  
  • marhahús (comb), csirkehús ( melle, akár comb csont nélkül)
  • őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • olaj
  • viz
Hús elkészitése:

Itt teljesen mindegy, hogy mennyi húst veszünk és akarunk csinálni. Én csak kisebbet vettem, mert hát nem kellett nagy porcióra sütnöm. A húst megtisztitottam, és szeletekre vágtam. Nem nagyon kloffoltam ki, mert akkor nagyon kiszárad a hús, és ropogós lesz, ennek viszont finom szaftosnak kell lennie. Szóval, egy kicsit megkloffoltam mindkét oldalát, majd megsóztam, borsoztam, paprikáztam. Ezt persze el lehet úgy is késziteni, hogy olajjal összekeverjük a fűszereket, és ezzel megkenjük a húst. Kinek melyik módszer tetszik jobban. Ez után beletettem tepsibe a húsokat, persze olajat is öntöttem bele, de nem sokat, csak annyit, hogy le ne süljön. Lespricceltem vizzel és lefedtem alufóliával. Az időt nem néztem sütés közben. többször kivettem, forditottam párat a húson, közben itt-ott megint lespricceltem vizzel. az utolsó pár percekben pedig levettem az alufóliát és hagytam kicsit megpirulni. Ezennel kész is a húsunk.

Amerikai burgonya hozzávalók:

  • krumpli ( annyi mennyiség amennyit el akarunk késziteni)
  • amerikai krumpli fűszer vagy lehet, só, bors, kömény, pirospaprika, kevés majoranna
  • olaj
Amerika burgonya elkészitése:


A burgonyát megtisztitjuk, lehámozzuk a héját és felvágjuk. A tepsibe öntönk olajat, megfűszerezzük azokkal a fűszerekkel, amik a hozzávalókban vannak, só, bors, majorán, pirospaprika. A felvágott burgonyát beletesszük, és összekeverjük a fűszeres olajjal. Szintén alufóliával lefedjük, hogy hamar puhuljon és ne száradjon ki. Ha puhábban szeretjük, nem kell levenni róla a fedőt, de ha ropogósan, akkor ugyanúgy meg lehet piritani, mint a húst. 


Fokhagymás mártás hozzávalók:

  • 1 fej fokhagyma
  • 1.5 evőkanál finomliszt
  • 2 dl viz
  • 2 dl főzőtejszin
  • só ízlés szerint
  • fehér bors izlés szerint
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
Fokhagyma mártás elkészités:

A fokhagymát felapritjuk vagy lereszeljük, majd olajon 1-2 perc alatt megfuttatjuk. Ehhez hozzáadjuk a lisztet, jól összekeverjük és felőntjük a vizzel. Hozzáöntjük a főzőtejszint, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk. 5-8 perc alatt megfől.

A kész ételünket ilyenkor már csak disziteni és kitálalni kell. Én személy szerint balzsamecettel és zöldségekkel tálaltam. Minden megfelelő mennyiségben volt a tányéron. Semmiből nem volt túl sok, és semmiből nem volt túl kevés. Szerintem nagyon finom főétel és érdemes elkésziteni. Ha valaki esetleg elkészitené, az hozzászólásban nyugodtan ossza meg velem, vagy akár e-mail-ben is. Az e-mail cimem: bogibogyo01@gmail.com Köszönöm szépen a bekukkantást. További szép estét kivánunk. :)





                                                                               Bogi :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése